Αξιοθέατα

ΛΙΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ

Μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40x50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Παρόλα αυτά υπάρχει και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο το 1951.
Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και το νερό έχει βάθος 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.
Αξίζει όταν επισκεφθείτε την Κεφαλονιά να κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο, έτσι άλλωστε γίνεται και η ξενάγηση. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου όπου το φως πέφτει στο νερό και δημιουργεί τις ωραιότερες τυρκουάζ αποχρώσεις και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα του. 
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι'αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

Ώρες λειτουργίας
Μαίο - Οκτώβριο
Δευτέρα - Κυριακή, 8.30 π.μ. - 7.40 μ.μ.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στο νησί.
Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του λόγω ισχυρού σεισμού και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος. Αρχικά, το σπήλαιο αξιοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτων, υπό την επίβλεψη της σπηλαιολόγου κας Άννας Πετρόχειλου και από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο. 

Το Σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σάμη και σε υψόμετρο 120 μέτρων, το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο κελσίου. Θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα (διαστάσεις 65x45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και από τα καταλληλότερα για σπηλαιοθεραπεία.

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ζωντανό, καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του. Σταγόνες πέφτουν από τους σταλαγμίτες και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξετε σταγόνες που είναι έτοιμες να πέσουν διότι καταστρέφετε έτσι το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων! Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια.
Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη με ειδική εξέδρα για συναυλίες. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.
Για να επισκεφτείτε το σπήλαιο θα κατεβείτε από ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια, που λόγω της αυξημένης υγρασίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Κυριακή, 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΣΟΣ

Ένα από τα δύο (2) κάστρα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην Κεφαλονιά είναι το Κάστρο της Άσσου .
Αυτό το κάστρο είναι ένα γνήσιο παράδειγμα της τέχνης της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κάστρο και κράτος με μόνιμο πληθυσμό.
Είναι χτισμένο στη χερσόνησο της Άσσου, μια εξαιρετικά στρατηγική θέση. Σήμερα μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να θαυμάσετε ό, τι έχει απομείνει από την παλιά του δόξα.
Ένα από τα μνημεία αυτού του κάστρου είναι η κατοικία του βενετσιάνικου ηγεμόνα (1593), του στρατώνα και της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. Η μεγάλη είσοδος του κάστρου παραμένει εντυπωσιακή και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΒΟΣΣΕΤΟΥ

Ο Ελβετός Κάρολος-Φίλιππος De Bosset είναι ο κατασκευαστής του έργου, που αποτέλεσε ανάσα για τους κατοίκους του Αργοστολίου αλλά και των χωριών της Κεφαλονιάς, της γέφυρας του Δεβοσσέτου. Η κατασκευή της το 1813 χαροποίησε τους κατοίκους του νησιού που για αυτούς υπήρξε μεγάλο πλεονέκτημα όσο αφορά στις μετακινήσεις τους και στην αποφυγή του Κούναβου που αποτελούσε εστία ελονοσίας και θανάτου.
Αρχικά επρόκειτο για μία ξύλινη κατασκευή η οποία μετά την ισοπέδωση του λόφου Μέτελα έγινε πέτρινη. Στο μέσο της γέφυρας θα συναντήσετε ένα μνημείο αφιερωμένο στους κατασκευαστές της, οι οποίοι πρόσφεραν σε αυτό το νησί ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής. Επίσης ο δρόμος που καταλήγει στη γέφυρα φέρει το όνομα του κατασκευαστή Κάρολου-Φίλιππου De Bosset προς τιμήν του ανθρώπου που έδωσε άλλο νόημα στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Σήμερα κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση της γέφυρας η οποία έχει υποστεί φθορές που δεν έχουν αποκατασταθεί και οφείλονται στο ότι είναι πολυσύχναστη από πεζούς αλλά και πριν το 2005, από οχήματα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ & ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Η Μονή Αγίου Γερασίμου είναι η πιο ιερή εκκλησία του νησιού. Βρίσκεται στο χωριό Ομαλά, στην κορυφή της καταπράσινης κοιλάδας με 40 πηγάδια, κοντά στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς και το λείψανο του φυλάσσεται στο μοναστήρι σε μια ασημένια καμάρα.
Άγιος Γεράσιμος ήταν ένας μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας και ίδρυσε το μοναστήρι τον 16 ο αιώνα, ανακαινίζοντας ένα παλαιότερο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε το 1597 και αγιάστηκε το 1622. Έγινε γνωστός για τις θαυματουργές ικανότητές του σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική ασθένεια. Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό, με παρεκκλήσι και νέα εκκλησία με πολύ πλούσια διακόσμηση.
Κάτω από τη Μονή (στα πρώτα χρόνια η Μονή ήταν μπροστά) είναι μια σπηλιά, που χτίστηκε από τον Άγιο Γεράσιμο, όπου κατείχε τις καθημερινές του πείες. Προσκυνητές από όλη την Ελλάδα έρχονται να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον άγιο εδώ.
Ο λαός της Κεφαλονιάς τιμά το θάνατο του Αγίου Γερασίμου το μοναστήρι στις 16 Αυγούστου και την επιστροφή των ιερών λειψάνων του στις 20 Οκτωβρίου. Εκείνες τις ημέρες γίνεται μια πομπή του αγίου. Το φέρετρο μετακινείται κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου που φυτεύτηκε από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο. Η τελετή ακολουθείται από ένα μεγάλο φεστιβάλ με μουσική, χορό, φαγητό και κρασί.
Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Κυριακή, 7:00 - 13:00 και 15:00 - 21:00

ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στο χωριό Μαρκόπουλος της Κεφαλονιάς, στην πλαγιά ενός λόφου γεμάτο δέντρα, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σε αυτή την Εκκλησία παρουσιάζονται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου, τα μικρά φίδια της Παναγίας, που κρέμονται από τις εικόνες των εκκλησιών. Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε σε ένα δέντρο, όπου άγνωστο πώς, έπιασε φωτιά χωρίς να καταστρέψει την εικόνα. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλονιάς.